Aranžmani

Kanjon Nevidio

"Neviđ Bog" - legenda po kojoj ni sam Bog nije video kanjon iznutra.

Rezervišite aranžman

Kažu da neobično i krajnje čudno ime kanjona ima bukvalno značenje - Nevidio. Lokalno stanovništvo ga još zove i "Neviđ Bog" po legendi po kojoj ni sam Bog nije video kanjon iznutra. Kažu da do 1965. godine, kada je kanjon najzad osvojen, ljudska noga nikada nije kročila u njegove strašne dubine. Meštani-gorštaci ga nazivaju i "čudo neviđeno" i sa strahopoštovanjem izgovaraju njegovo ime.

Kanjoning spada u ekstremne avanturističke sportove - u uskom delu sa specijalnim odelima vrši se spuštanje i prolazak uz pomoć alpinističke opreme. Uz povremeno plivanje, spuštanje niz male slapove. Spuštanje se obavlja niz reku Komarnicu. Kanjon Nevidio razdvaja dve planine - Durmitor i Vojnik. Dug je 3.8 kilometara, na nekim mestima širok 1 metar a visok 400 metara, a sa obiljem slapova, tesnaca i bukova pruža jedinstvenu turističku atrakciju.

Pre polaska licencirani vodič obavalja kratka obaveštenja i uputstva šta Vas očekuje. Oblačite specijalnu odeću i obuću. Kada jednom kročite u kanjon nema povratka, jedini mogući izlaz je na kraju kanjona i zbog toga je ovaj aranžman namenjen samo odlučnim osobama i osobama koje su željne avanture, veruju u sebe i žele da dožive NEZABORAVNE trenutke.

Polazak iz našeg rafting kampa je odmah posle doručka, u ranim jutarnjim satima (08:00-9:00), prema Šavniku sa našim specijalnim terenskim vozilom. Pred ulazak u kanjon Nevidio, sledi kratka kafe pauza ili neki topli napitak i priprema za ulazak u kanjon. Nakon ponovnog kratkog kursa iz alpinizma krećemo u ulaz kanjona uz prisustvo licenciranog vodiča. Sam ulaz u kanjon nije toliko zahtevan zbog pristupačnog terena i lagano se možemo spuštati prvih 300-400 metara gde se polako adaptiramo na uslove. Nakon toga slede kaskade i slapovi. U naredna 2-3 sata plivamo, gazimo, spuštamo se niz konopac, ronimo, prolazimo kroz razna jezera, tesnace i mesta koja nam oduzimaju dah.

Na pola puta pravimo kratku pauzu i obnavljamo energetski disbalans našeg tela, uzimanjem organskih proizvoda - groždjice, smokve, orasi - smirujemo adrenalinsku bombu u našem organizmu.

Posle odmora od pola sata, nastavljamo istim tempom još dva sata do izlaza, tj. do drugog kraja kanjona.

Nakon završetka kanjoninga presvlačimo opremu i slede kratka pauza za odmor i ručak.

Posle ručka se vraćamo terenskim vozilima u rafting kamp "Rajska rijeka".

Rezervišite aranžman

Lokacija

Udaljeni smo 23 km od Foče i 2 km od Šćepan polja, graničnog prelaza između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.